Som kostveileder er du vel supersunn? Vel...?

Oppdatert: 3. nov. 2021


Som kostholdsveileder eller ernæringsrådgiver regner jeg med at mange tenker at jeg er en sånn som bare spiser sunn mat og bare tar de riktige valgene. Jeg kan med en gang avkrefte disse påstandene. Ja, jeg prøver å få i meg det jeg vet kroppen min trenger, men jeg er absolutt ikke noe supermenneske av den grunn. I og med at jeg har diabetes type 2 vet jeg at jeg ikke bør spise raske karbohydrater, som poteter, pasta, brød, ris og snop. Jeg bør også spise masse grønnsaker og trene (puh). Til daglig spiser jeg karboredusert men det hender jeg også går på en smell. For eksempel var vi hos svigermor for en stund siden og spiste lutefisk. Jeg hadde ikke hjerte til å takke nei til hverken poteter, lefse eller flatbrød. Og siden hjernen min er lagd som de fleste hjerner, fikk jeg applaus for å innta lett tilgjengelig energi. Det resulterte i at jeg på kveldsturen tok en tur innom butikken og kjøpte med meg en pose potegull. En liten stemme sa til meg at siden jeg allerede hadde skeiet ut kunne jeg like så godt fortsette, dagen var ødelagt uansett (kostholdsmessig). Potetgull er min største lidenskap (utenom familien min da), så jeg var ikke vanskelig å overtale. Poenget er, at trår man litt utenfor stien, gjør ikke det så mye, man kan finne veien tilbake. Dvel heller ikke så lenge ved at du tråkket utenfor eller få dårlig samvittighet av den grunn. Gjort er gjort, og spist er spist. Det viktigste er at man finner tilbake igjen.

Helsefordelene ved å spise grønnsaker er det gjort mange studier på, og som kostveileder vil jeg si; spis masse grønnsaker hver dag. Bruk forskjellige farger, så er du sikker på at du får i deg det du trenger. Du behøver ikke vite eksakt hvilke vitaminer og mineraler de inneholder, bare varier og spis masse. Grønnsaker har liten energitetthet og er fulle av kostfiber.

Jeg har som mål å spise grønnsaker, bær eller frukt til alle måltidene, men jeg skal innrømme at det ikke skjer hver eneste dag. Men ofte smeller jeg sammen en smoothie, det er både enkelt og jeg vet at jeg får i meg mye av det jeg trenger.


Jeg kan gi deg et lite innblikk i hva jeg spiser på en dag; til frokost, det kan være alt fra kl 07 til 11-12, kommer an på om jeg er sulten, og eventuelt når jeg spise dagen før. Da lager jeg meg gjerne en omelett av tre egg, en liten fløteskvett, litt kokt skinke og ost, og masse grønnsaker, det jeg har tilgjengelig, og en klunk olivenolje. Dette kan også lages kvelden før. Hvis frokosten inntas ca kl 9-10 pleier jeg ikke være sulten før middagstid. Middagen består stort sett av ren fisk eller kylling, noen ganger kjøtt, og masse grønnsaker, igjen med en klunk olivenolje. Jeg forsøker å få i meg så mange farger som mulig, da er jeg sikker på at jeg får dekt behovet for vitaminer og mineraler. Til dessert, jeg spiser ofte dessert, kan jeg blande litt tyrkisk eller gresk yoghurt med bær, nøtter og frø og litt sukrin, eller jeg kan suse sammen en smoothie av bær, yoghurt, avocado, agurk og litt frø. Noen ganger blir det bare et halvt eple med en neve nøtter til. Eller en sitronkake (oppskrift ligger litt lenger ned)


En annen ting er dette med fysisk aktivitet. Det er noe man hører hele tiden, "du må trene". Ja, alt tyder på at det å trene er helsefremmende, men hva ligger i begrepet å være fysisk aktiv, da? Ref. Helsemyndighetene så bør voksne være fysisk aktive i minimum 150 minutter med moderat intensitet, eller 75 minutter med høy intensitet per uke, eller en kombinasjon. Kanskje jeg skal forklare hva moderat og høy intensitet er; moderat intensitet er aktiviteter som gjør at du får en raskere pust enn vanlig. Høy intensitet tilsvarer enda raskere pusting. Som en som er litt lei av "å trene", har jeg funnet en gylden middelvei. Jeg går turer, og har tatt utgangspunkt i 10 000 skritt om dagen. Får jeg det til? Nei, ikke hver dag, men jeg prøver å være i bevegelse. Jeg fikk en FitBit klokke i bursdagspresang av datteren min og familien hennes, og når jeg har ligget litt lenge i sofaen, sier den i fra at jeg må røre på meg. Mitt tips til deg som kanskje sitter litt mye stille, gå til jobb hvis du har mulighet, gå til butikken, ta noen knebøy mens jeg pusser tenner :-). Selv om du ikke har hund, så vil jeg anbefale en tur pr dag. Start med å gå hjemmefra i 10 min, og gå hjem igjen. Det skal ikke så mye til å få opp daglig fysisk aktivitet.


Siste innlegg

Se alle