top of page

Som kostholdsveileder er vel du supersunn? Vel...?

Oppdatert: 20. mar.


Som kostholdsveileder eller ernæringsrådgiver regner jeg med at mange tenker at jeg er en sånn som bare spiser sunn mat, og bare tar de riktige valgene. Jeg kan med en gang avkrefte dette. Ja, jeg prøver å få i meg det jeg vet kroppen min trenger, men jeg er absolutt ikke noe supermenneske av den grunn. I og med at jeg har diabetes type 2 vet jeg at jeg ikke bør spise raske karbohydrater, som poteter, pasta, brød, ris og snop. Jeg bør også spise masse grønnsaker og trene (puh). Til daglig spiser jeg karboredusert men det hender jeg også går på en smell. For eksempel var vi hos svigermor for en stund siden og spiste lutefisk. Jeg hadde ikke hjerte til å takke nei til hverken poteter, lefse eller flatbrød. Og siden hjernen min er lagd som de fleste hjerner, fikk jeg applaus for å innta lett tilgjengelig energi. Det resulterte i at jeg på kveldsturen tok en tur innom butikken og kjøpte med meg en pose potegull. En liten stemme sa til meg at siden jeg allerede hadde skeiet ut kunne jeg like så godt fortsette, dagen var ødelagt uansett (kostholdsmessig). Potetgull er min største lidenskap (utenom familien min da), så jeg var ikke vanskelig å overtale. Poenget er, at trår man litt utenfor stien, gjør ikke det så mye, man kan finne veien tilbake. Dvel heller ikke så lenge ved at du tråkket utenfor eller få dårlig samvittighet av den grunn. Gjort er gjort, og spist er spist. Det viktigste er at man finner tilbake igjen.

Helsefordelene ved å spise grønnsaker er det gjort mange studier på, og som kostholdsveileder vil jeg si; spis masse grønnsaker hver dag. Bruk forskjellige farger, så er du sikker på at du får i deg det du trenger. Du behøver ikke vite eksakt hvilke vitaminer og mineraler de inneholder, bare varier og spis masse. Grønnsaker har liten energitetthet og er fulle av kostfiber, vitaminer og mineraler.

Jeg har som mål å spise grønnsaker, bær eller frukt til alle måltidene, men jeg skal innrømme at det ikke skjer hver eneste dag.


Jeg kan gi deg et lite innblikk i hva jeg spiser på en dag; til frokost, det kan være alt fra kl 07 til 11-12, kommer an på om jeg er sulten, og eventuelt når jeg spise dagen før. Da lager jeg meg gjerne en omelett av tre egg, en liten fløteskvett, litt kokt skinke og ost, og masse grønnsaker, det jeg har tilgjengelig, og en klunk olivenolje. Dette kan også lages kvelden før. Hvis frokosten inntas ca kl 11-12 er ikke jeg sulten før middagstid. Middagen består stort sett av ren fisk eller kylling, noen ganger kjøtt, og masse grønnsaker, igjen med en klunk olivenolje. Jeg forsøker å få i meg så mange farger som mulig, da er jeg sikker på at jeg får dekt behovet for vitaminer og mineraler. Til dessert, jeg spiser ofte dessert, kan jeg blande litt tyrkisk eller gresk yoghurt med bær, nøtter og frø og litt sukrin, eller jeg kan suse sammen en smoothie av bær, yoghurt, avocado, agurk og litt frø. Noen ganger blir det bare et halvt eple med en neve nøtter til. Eller en sitronkake (oppskrift ligger litt lenger ned).


Jeg har i mente at fysisk aktivitet er vel så viktig som kostholdet mitt, og har derfor prøvd å implementere trening i min hverdag. Dette har jeg fått god hjelp til av fysioterapeutene på Nesklinikken, og av min kjære sønn som studerer idrettsfysiologi og helse, og som da ser sitt snitt til å bruke mor som prøvekanin.


Ta kontakt hvis du ønsker hjelp til å optimalisere ditt kosthold - 99640355 eller line.berglid@gmail.com

Ønsker du hjelp til å komme i gang med trening, ta kontakt med nesklinikken.no. Book time på nettsiden eller ring 904 13 772Comments


bottom of page