top of page

Fett er helt fett, men ikke bare ett fett

Det å spise fett er ikke farlig, det kommer helt an på mengden og hva slags type fett du spiser

I mange år har vi blitt fortalt at vi skal spise magert. Magre meieriprodukter, lett plantemargarin, magert kjøtt osv. Grunnen til at disse kostrådene har vært så fremtredende er pga det høye innholdet av mettet fett vi får i oss. Mettet fett har i flere tiår vært trukket frem som en av faktoren som kan øke risikoen for utvikling av hjerte- og karsykdommer.

Når det gjelder fett, så er det faktisk en viktig næringskilde. Fettstoffene er de mest energitette næringsstoffene vi har i maten og kroppen vår. I tillegg til energi, har fett en stor betydning i forhold til isolasjon, beskyttelse av indre organer, og det er med på å lage viktige signalstoffer og hormoner.


Noen av fettstoffene er vi faktisk avhengig av, sånn som de marine fettsyrene, EPA og DHA. Dette er omega 3 fettsyrer, og de er essensielle, som betyr at vi må få dem tilført gjennom kosten vår. Dette er en av grunnene til anbefalingene om å spise fisk flere ganger i uka.


Det er altså ikke om å gjøre å kutte ut fettet, bare være oppmerksom på hva slags fett du bruker. Tenk rene råvarer her også, olivenolje, rapsolje, avokado, nøtter, frø og smør (i mindre mengder). Vær obs på at mange oljer og margariner er raffinert/høy-prosessert, og herdet planteoljer kan føre til dannelse av transfett, og det vil vi ikke ha. Spis så naturlig som mulig.

Comments


bottom of page