top of page

Spis opp maten

Oppdatert: 11. nov. 2021

Vi nordmenn kaster ekstremt mye spiselig mat, mer enn 40 kg i året. Dette er et stort tema både globalt, nasjonalt og miljømessig.


Det er mange av oss som er opptatt av å bidra til miljøet, vi sorterer avfall og prøver å gjøre det vi kan for kloden vår. Men å kaste mat er en av verstingene. Det skal ikke så mye til for å endre på dette. Jeg selv fikk en liten nesestyver av min datter, som sa til meg en gang jeg kastet stilken på brokkolien. "Det der er matsvinn, mamma, du kan fint bruke den i maten, enten dele den opp og kok den, eller samle sammen andre "slitne" grønnsaker og kok kraft". Ups... ja, det tar jo mye plass i den grønne avfallsposen... Men, etter litt kverning i topplokket har jeg kommet frem til at en dag i uken går jeg gjennom kjøleskapet, tar ut "slitne" grønnsaker og koker kraft. Da blir det suppe dagen etter. Eller jeg bruker det i en alt-i-ett gryte.

Hva kan vi gjøre for å redusere matsvinn; jo, sjekk hva du har i kjøleskapet før du lager handleliste.

Lag handleliste! Beregn hvor mange som skal ha middag, lag ikke mer mat enn du tror dere spiser. Bruk opp restene. Frys ned brød i skiver, ta opp det du trenger, brød tines fort i skiver. Brød kastes det veldig mye av. Har du noen dager gammelt brød liggende, lag krutonger! Supert å ha i salat eller som topping på supper.

Er du på hotell eller lignende, forsyn deg med små porsjoner, det er lov å ta flere ganger.

Har du flekkede bananer liggende? Skrukkede epler? Lag en fruktdessert. Eller del eplene i skiver og bak de i ovnen, godt å ha på havregrøten eller i yoghurten. Svarte bananer gjør seg veldig bra i bananbrød eller lapper.

Har du hage, kan du bruke matavfall til å lage næringsrik jord. Bruk en bokashibøtte (fermentering av matavfall) eller en lukket, godkjent kompostbinge.


Ikke bare er dette viktig for miljøet, det er sunt for lommeboka også.

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page