top of page

Litt om meg selv, og min historie

Oppdatert: 8. mai

I skrivende stund føler jeg meg bra, men det er ikke alltid jeg gjør det. Det er lov å ha dårlige dager, det gjelder for alle. Et kosthold som passer deg, vil kunne bidra til å gjøre hverdagen bedre.

Hvis vi starter med begynnelsen, da jeg var ung (og lovende:-)), hadde jeg ikke problemer med overvekt, men jeg var veeeeldig lang. Jeg var aktiv, spilte håndball, basket og gikk mye på langrenn. Det var først etter at jeg fikk barn at ting begynte å skje med kroppen. Jeg hadde lett for å legge på meg, og tydde til stadighet til trend dietter for å gå ned i vekt. Det endte med at jeg ble en jo-jo slanker. Jeg gikk opp og ned i vekt hele tiden, men mer opp for hver gang.


Helt siden 16-17 års alder har jeg hatt problemer med ryggen. Behandlinger med fysio- og kiropraktikk ble en del av livet mitt. Da jeg var i slutten av tyveårene, eskalerte smertene og jeg fikk konstatert både prolaps og degenerative forandringer, eller spondylose, i ryggen. Jeg hadde mye smerter i flere år, og bevisst/ubevisst begynte jeg å "skjerme" meg for aktivitet som kunne fremkalle smerter. Det resulterte i at jeg ble inaktiv, og selv om jeg gikk til behandlinger av forskjellige slag, forble jeg inaktiv. Til slutt mistet jeg følelsen i bekkenområdet, og det ble bestemt at jeg skulle opereres. Den gangen var en slik operasjon stor (7 timer), med lang rehabilitering i ettertid (4 mnd, så og si liggende). Inaktiviteten ble opprettholdt og jeg begynte å bli tyngre og tyngre. Til slutt lå jeg på en fedme/overvekt på +35 kilo.


Enden på visa var at jeg begynte å føle meg dårlig, jeg var mye trøtt og sliten. Jeg hadde til stadighet betennelser og infeksjoner i kroppen. Da jeg oppsøkte legen min fikk jeg beskjed om at jeg hadde utviklet diabetes type 2. Dette var helt nytt for meg, og jeg hadde ikke peiling på hva jeg skulle gjøre. Jeg ble tipset om en veileder som kunne hjelpe meg med kostholdet mitt. Hun hadde selv diabetes og jeg visste at jeg var kommet til riktig person.

Etter to år med et blodsukkervennlig kosthold (smartkarbo*), økt aktivitet og regelmessig oppfølging kunne jeg med glede konstatere at vekten viste -20kg. Jeg sluttet med medisiner og følte meg mye bedre. I årene som fulgte var vekten stort sett stabil, men litt opp og ned allikevel (+- 5-6 kilo, og krøp nok litt mer oppover en ned igjen).


Etter at jeg ble ferdig med studiene mine, hadde jeg fått kunnskap om hvordan man kan endre på kostholdet sitt for å oppnå en bedre helse, spesielt med tanke på å øke inntaket av de matvarer som kroppen trenger. Samtidig ønsket jeg å ta nye grep for å gå ned ytterligere i vekt, mye fordi jeg vet hvor bra det er for min diabetes, men også for å føle meg bra. Jeg har prøvd forskjellige måter, både lavkalori, lavkarbo og en periode med ketogen kost, men det som var enklest, var å innføre en forlengelse av nattefasten (periodisk faste) i tillegg til å fortsette med "smartkarbo*". På 4-5 mnd gikk jeg ned 10 kg til, det uten å føle meg sulten eller at jeg forsaket noe. Jeg er person som liker å nyte god mat, og kos for meg er nettopp det, mat (og litt digg). Denne livsstilen er enkel å tilpasse de fleste livssituasjoner, og har du lyst å prøve, send meg gjerne en melding så kan jeg hjelpe deg igang.


*"Smartkarbo" - Jeg har ikke undersøkt om dette er et begrep som er definert, så dette er kun min definisjon av uttrykket: spise masse grønnsaker hver dag (prøver mer enn anbefalt), litt frukt (1/2-1 stk), litt nøtter og olivenolje hver dag. Jeg har fokus på rene råvarer, ikke lett-produkter eller ferdig-mat (ref. ultra-prosessert). Jeg har kuttet ut pasta, ris, brød og poteter (bortsett fra litt potetgull i helgene :-)) Sjokolade kan jeg spise en gang i blant, da helst 86%. Jeg lager eget brød, proteinbrød (se oppskrift lenger ned), frøknekkebrød, og jeg har begynt å lage surdeigsbrød (foreløpig ser det ut til å gå greit i forhold til magetrøbbel).


Opmerkingen


bottom of page