top of page

Hva er et sunt kosthold?

Oppdatert: 20. mar.

Ettersom vi er så forskjellige, og har individuelle preferanser er det vanskelig å si noe generelt om hva som egentlig er et sunt kosthold.

"Et kosthold som passer for andre, behøver ikke være det rette for deg! Kosthold er veldig individuelt." Line

Uansett så er det noen tips jeg kan gi for et generelt sunnere kosthold, som sannsynlig vil gi både mer energi, dempe sult og søtsug;

  • Spis mer grønnsaker. Vet jeg maser masse om dette, men det er en grunn til det; lite kalorier, masse næringsstoffer og du kan spise bøttevis. Fine farger er det også. Å spise grønnsaker kan være en utfordring for mange, men dette er en vanesak. Gjør det til en vane å ha litt grønnsaker til hvert måltid.

  • Få i deg nok proteiner. Proteiner er byggesteinene våre, lange kjeder av aminosyrer som er livsnødvendig for oss. Noen aminosyrer lager vi selv, mens noen er nødvendige å få tilført via kosten. Proteiner inngår i oppbygning av muskler, vev og mange andre komponenter i kroppen vår. Uten proteiner kan vi rett og slett ikke leve. Du behøver ikke veie maten din og regne på gram, slik at du oppnår det anbefalte inntaket (0,75 gr pr kilo kroppsvekt, WHO), bare tenk på å inkludere litt proteiner til hvert måltid. Det er sjelden vi som bor i vesten har et for lite inntak av proteiner, men husk at proteiner også gir en god metthetsfølelse. Proteiner får du fra fisk, kjøtt, fjærkre, egg, meieriprodukter og bønner og linser.

  • Rene råvarer! Spis minimalt prosesserte råvarer, det betyr at kvaliteten på maten er bevart. Styr unna ultraprosesserte matvarer (UPM), som gjerne består av ekstrakter av råvarer (veg.oljer og annet fett, sukker, stivelse og proteiner) og er tilsatt masse stoffer fremstilt i laboratorier. Minimalt prosessert mat er mat du tilbereder selv, delt, stekt, kokt, tørket etc. Mitt tips; lag maten din fra bunn, tar ikke så mye lenger tid, krever litt planlegging.

  • Spiser du brød eller kornprodukter; velg så grovt som mulig. Lag brød selv, gjerne surdeigsbrød, eller skal du lage vanlig brød, bruk sammalt mel. Eller lag brød basert på frø og nøtter. Grove kornprodukter, nøtter og frø er en god kilde til fiber som er godt for tarmen og regulerer blodsukkeret.

  • Fett er ikke ett fett, men ikke vær redd for å spise fett. Vi trenger fett, og noe av det viktigste fettet er de essensielle fettsyrene, som marine omega-3-fettsyrene EPA og DHA. Disse har vist å redusere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer, opprettholde normalt syn og hjernefunksjon. Gode kilder er fet fisk og tran. Ellers så er det gode fettsyrer i olivenolje, usaltede nøtter og frø og avokado.

  • Ta smarte valg! Skal du spise ute; Bytt ut pommes frites med en salat, eller be om ekstra grønnsaker. Bytt ut brus med vann, selv om det er lett-brus. Sjokoladesug? Velg en mørk sjokolade, minimum 70%.

  • Er du egentlig sulten? Eller er du bare fysen? Spis nok og riktig mat så skal det ikke være behov for å spise mellommåltider.

  • Viktig å spise mat man liker! Er torsk noe av det verste du vet, så skal ikke jeg si at du må spise det. Men, det jeg kan gjøre er å be deg om å finne måter å tilberede sunne matvarer på en måte som tiltaler deg. Bruk litt tid på finne oppskrifter du synes er godt. F.eks prøv å lage en fiskesuppe med litt torsk i istedenfor kokt torsk hvis det er det du ikke liker. Du skal ha det bra, og kroppen din fortjener sunne, rene råvarer.

Trenger du hjelp til å kartlegge ditt eget kosthold, eller om du ønsker å optimalisere det, ta kontakt og jeg hjelper deg

Kontakt: Mobil 99640355 eller e-post line.berglid@gmail.com eller book en time med en gang

Commenti


bottom of page