top of page

Hjelp, jeg har fått diabetes type 2

Oppdatert: 4. aug. 2021

Hva kan jeg spise? Hvordan går jeg frem? Er det farlig? Mange spørsmål dukket opp i hodet mitt da jeg fikk diagnosen. Jeg følte meg veldig alene og redd.

For mange som får diabetes type 2 (DM2), vil det dukke opp spørsmål om hva man kan spise, og hvordan sykdommen utarter seg. Er det farlig? Ikke alle får nok informasjon hos fastlegen, hvor man vanligvis har dårlig tid.


Hva er egentlig diabetes type 2?

Diabetes type 2 er en kronisk sykdom som kjennetegnes ved mangel på hormonet insulin eller dårlig virkning av insulin. Den viktigste årsaken til type 2 diabetes er overvekt og usunn livsstil, men også arv kan spille en rolle. - NHI.no

Ble du klokere nå? Jeg ble ikke det den gangen jeg fikk DM2. Etter tre års studie har jeg en viss forståelse for hvordan dette fungerer, og hvilke skader DM2 kan forårsake i kroppe min.


"Å ja, du har ikke den alvorlige diabetesen"


Har du hørt det før? Jo, DM2 er også en alvorlig diabetes, hvis den ikke blir kontrollert. Diabetes type 1 betyr at man er avhengig av tilført insulin fordi kroppen ikke lager det selv, og er en alvorlig sykdom, men følgesykdommene er de samme for personer med DM2.


"Du er overvektig, derfor har du utviklet DM2"


Etter noen runder på endokrinologisk avdeling på sykehuset, ble jeg henvist til fastlegen for årlig kontroll. Her kom jeg i kontakt med en sykepleier som fungerte som kostveileder. Det første hun spurte meg om da jeg kom til henne var; vet du hvorfor du har fått DM2? -Tja, sier jeg, jeg vet at flere gamle tanter etc har hatt det. Hun ser på meg, og så sier hun, rett ut, at jeg er overvektig, derfor har jeg utviklet DM2. Litt hakeslepp, men så forklarer hun at legene ikke er flinke nok til å varsle om overvekt/fedme, og har man i tillegg DM2 i familien, ligger man dårlig an. Med god hjelp fra min reddende engel og litt egeninnsats, reduserte jeg kroppsvekten med 20kg. Klapp på skulderen.


Så, hvordan kontrollere DM2?

Endre livsstil, spise sunt og trene...

Ja, det stemmer at man må endre livsstil, fordi DM2 stort sett er forbundet med dette. Men er det så enkelt? Og hva er å spise sunt? Og hvor mye skal man trene?

Det er i hovedsak karbohydrater som påvirker blodsukkeret vårt, men det er avhengig av hvor mye og hva slags type. Sukker og stivelse gir rask blodsukkerstigning, mens fiber vil være med på å forsinke blodsukkerresponsen i tillegg til at de er bra for en velfungerende tarm. Matvarer som inneholder mye stivelse er brød, pasta, ris, potet og mais. Raffinert tilsatt sukker er vel unødvendig å nevne, men vi finner også naturlig sukker i frukt, bær, melk og honning f.eks. Sammensetning av måltidet har også en innvirkning på blodsukkerresponsen, så et balansert kosthold med redusert inntak av raske karbohydrater, proteiner og gode kilder til fett er den optimale resepten. Så er det å vite hvor mye av hva, og hva er det ene og hva er det andre. Jeg har lagt meg på et slags smartkarbo koshold, kombinert med periode faste (eller forlengelse av nattefasten). Et sunt kosthold inneholder mye grønnsaker, frukt (ikke så mye) og bær, i tillegg til gode kilder til fett, som nøtter, frø og olivenolje, og velg rene råvarer. Fiskefilet, skalldyr, rent kjøtt og fugl.

Når det kommer til trening, vil jeg si at alt som ikke innebærer å sitte stille, er positiv fysisk hverdagsaktivitet. Gå tur daglig, måk snø, være ute å lek med barna, gjør noen øvelser for å styrke musklatur, dette er bra både for å styrke skjelettet, men det bidrar også til å få blodsukker inn i cellene uten påvirkning av insulin.


Trenger du hjelp til å sette sammen et balansert kosthold, eller ønsker å få en kartlegging av kostholdet ditt, ikke nøl med å ta kontakt.

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page