top of page

Ned i vekt? Hvorfor? Og hvordan?

Da er vi godt i gang med et nytt år, og mange har sikkert tanker om å endre livsstil eller gå ned noen kilo. Hvordan gjør man det? Overalt får man tips til hvordan gå ned i vekt frem til sommeren. Det flyter over med reklame på hvordan du kan nå målet ditt på bare få uker, eller debatter om hva som er sunt og ikke sunt...


Mange ønsker å gå ned i vekt, og dette er et følsomt tema, som berører over halvparten av oss. Folkehelseinstituttet har kommet med tall som viser at mellom 60 og 70% av den voksne befolkningen i Norge har enten overvekt eller fedme.

Årsakene bak disse tallene er mange, og komplekse, vil jeg tro, og jeg skal ikke prøve å analysere de, men de fleste vet at det å ha overvekt/fedme er en risikofaktor for utvikling av mange ikke-smittsomme sykdommer. Det jeg derimot kunne tenke meg å rette søkelyset mot er; hvorfor går vi ikke ned i vekt selv om man følger rådene om å spise mindre og trene mer? Eller følger dietter som reklamene lover at fungerer. Kan det være at disse rådene ikke virker, eller er det rett og slett vi som ikke klarer å følge de? Og da det store spørsmålet, hvordan gjør vi det da?


Først kan det være viktig, og riktig å spørre seg selv; hvorfor skal jeg gå ned i vekt? Den indre motivasjonen for hvorfor, bør være klar. Det er lov å si at jeg vil gå ned i vekt fordi jeg ønsker å se bedre ut, eller skal inn i et eller annet plagg før sommeren. Hvis man kommer dit, vil nok mange kjenne at man også føler seg bra, og det er vel så viktig, som å se bra ut.


Uansett grunn, når motivasjonen er der, skulle det være enkelt å gå ned i vekt. Vel, ikke for alle. Det er mange fallgruver der, særlig hvis man er alene om det. Da snakker jeg av erfaring, selv nå når jeg vet hva jeg bør spise og ikke spise, går jeg i de til stadighet. Og, som nevnt før, et kosthold som passer for en annen, behøver ikke passe for deg. Her er det mange individuelle forskjeller i hvordan den enkelte responderer på forskjellige fremgangsmåter og hvordan man reagerer på matvarene man spiser.


Så, skal vi kjøre på med dietter for å gå ned i vekt? Eller, hvordan setter man sammen et kosthold når vi skal ned i vekt? Dietter er gjerne kortvarige endringer i et kosthold, og mange av diettene er så langt i fra vårt vanlige kosthold at det gjør det vanskelig å følge over tid. En vektnedgang bør også opprettholdes i ettertid, og da vil kanskje dietter ikke være løsningen. Det viktige her er å sette sammen et kosthold som er i tråd med dine preferanser og livssituasjon.


En annen viktig faktor for vektnedgang og holde seg der, vil være å gjøre seg bevisst på hvilke utfordringer man har. Hva slags mat- og spisevaner har du? Når du handler, er du klar over hva det er du legger i handlevognen? Planlegging av måltider og handleturer, kan være en god ide å starte med.


Ta kontakt, og jeg kan hjelpe deg å komme igang!

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page