top of page

Hva er proteiner?

Får stadig spørsmål om hva proteiner er. Kanskje på tide med en forklaring på hva det er og hvorfor de er så bra for oss.


Kort forklart; proteiner er et makronæringsstoff som er bygget opp av aminosyrer. Det fins ca 20 forskjellige aminosyrer, hvor ni av disse er essensielle, dvs livsviktige. Disse må vi få gjennom kosten, resten kan kroppen lage selv. Disse forbindelsene er blant annet kroppens byggesteiner, og er viktige i bygging og vedlikehold av alle celler og vev i kroppen, inkl musklene våre. Proteiner spiller en viktig rolle i så og si alle biologiske prosesser i kroppen vår, og i produksjon av hormoner og enzymer.


I forhold til å opprettholde normal funksjon er 0,8 gram pr kg kroppsvekt et minimum, og anbefalingene fra helsemyndighetene ligger på mellom 0,8-1,5 gram pr kg for voksne. Ønsker du derimot å øke muskelmasse, eller er ute etter vektnedgang, bør inntaket av proteiner være betydelig høyere en dette, alt fra 1-2 gr pr kg kroppsvekt daglig. Grunnen til at man skal ha litt fokus på inntak av proteiner er fordi det er mettende (holder deg mett lengre og bidrar til mindre overspising), og det er stabiliserende for blodsukkeret. De øker også forbrenningen fordi de har en høy termisk effekt (kroppen bruker mye energi på å bryte det ned), i tillegg er de med på å øke muskelmasse som også øker forbrenning.


Gode kilder til proteiner er kjøtt, fisk og

skalldyr, fjærkre, egg og meieriprodukter (husk rene råvarer!!) Veganske kilder til proteiner er belgvekster, frø, nøtter og korn.


Trenger du hjelp til å optimalisere kostholdet ditt, ta kontakt i dag, så hjelper jeg deg gjerne!


Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page