top of page

Fisk - 3 i uka

Mye mas om at man må spise fisk? Her er en liten forklaring.

"Man bør spise fisk til middag to til tre ganger i uka, og gjerne bruke fisk som pålegg. Det bør være 300 til 450 gr ren fisk, hvor 200 gr er fet fisk." Helsedirektoratet"

Dette er fra de nasjonale kostrådene, men hva ligger til grunn for disse rådene? Jo, alle kostråd på nasjonalt nivå baseres på rapporten "Kostråd for å fremme folkehelsen og og forebygge kroniske sykdommer". Denne rapporten er bygd på omfattende systematiske kunnskapsoppsummeringer, både nasjonale og internasjonale. Det betyr at rådene vi får er grundig begrunnet gjennom mange studier.


Det var jo en grei begrunnelse, men sier ikke så mye hva det er som er så bra med å spise fisk. Jeg skal prøve å gi deg en litt enkel forklaring;


Fisk inneholder masse proteiner. En stor del av kroppen vår består av proteiner, men disse brytes ned til stadighet og vi er avhengig av å få tilført proteiner gjennom kosten vår. Mager fisk, som for eksempel torsk, hyse, sei og rødspette, er en god kilde til jod. Jod er et mineral som er viktig i produksjon av hormoner i skjoldbruskkjertelen vår. Disse hormonene spiller en stor rolle i stoffskiftet vårt, altså forbrenningen vår. Jod er også viktig i forhold til utvikling av hjernen og nervesystemet til fosteret.

Fisk inneholder også gode fettsyrer, D- og A-vitamin, i tillegg til B12.


Fet fisk, som laks og ørret, er hovedkilden til de marine omega-3 fettsyrene DHA og EPA. Dette er essensielle fettsyrer, altså livsnødvendige, som kroppen vår ikke kan lage selv.

Inntak av fisk, tran og disse lange, flerumettede fettsyrene kan redusere risikoen for utvikling av hjerte- og karsykdommer.


Siste innlegg

Se alle

Σχόλια


bottom of page