top of page

Mer om vitaminer i kosten vår

Fettløselige vitaminer

De fettløselige vitaminene, A, D, E og K, følger gjerne fettet i kosten vår. Som nevnt transporteres de med fettmolekyler rundt i kroppen, og lagres ved overskudd. Igjen er det viktig å tenke på at vitaminene bør komme fra mat og ikke tilskudd, bortsett fra kanskje D-vitamin i vinterhalvåret.


Vitamin A (retinol) er nødvendig for en rekke av kroppens funksjoner, som for eksempel normal fosterutvikling, reproduksjon, immunforsvaret og for synet vårt. Fra planteriket får vi karotenoider som omdannes til vitamin A i tarmen vår. Gode kilder til vitamin A er frukt og grønnsaker, og animalske kilder som fet fisk, melk, smør og tran.


D-vitamin dannes i huden vår når vi utsettes for UV-lys, ellers får vi D-vit fra fet fisk, tran eller berikede matvarer som margarin, melk o.l. D-vitamin er viktig i forhold til skjelettet og immunforsvaret bl.a.


E-vitamin er en av de viktigste antioksidantene vi får gjennom kosten. De bidrar til nøytralisering av frie radikaler og dermed beskytter mot celleskader. Ulike typer fett er viktige kilder, som rapsolje f.eks., men kornprodukter, egg, grønnsaker, frukt og melkeprodukter er også gode kilder.


K-vitamin hører man kanskje ikke så mye om. Det er en vitamingruppe som er viktige i forhold til koagulasjon (at blodet kan levre seg så du ikke forblør ved skade) og for beinvevet. Vi, eller tarmbakteriene våre, produserer litt K-vitamin, men ikke nok til å dekke behovet, så spis masse grønne grønnsaker, og gjerne litt fermentert mat.


Igjen tilbake til mantra "spis masse grønnsaker, det er bra for deg". Og som de synger i Grønnsakspisesangen "den som spiser gulrøtter, knekkebrød og peppernøtter, tyttebær og bjørnebær og kålrot og persille. Han blir så passe mett i magen, glad og lystig hele dagen og så lett i bena at han ikke kan stå stille" (Thorbjørn Egner), vil jeg påstå at de hadde rett i at grønnsaker gir deg god energi og godt humør.


Tenk råvarebasert kosthold, og sett farge på hverdagen!

Comments


bottom of page