top of page

Frukt og grønt - hvorfor er det så viktig?

Mange vet at frukt, bær og grønnsaker inneholder vitaminer og mineraler, men vet vi hvorfor vi bør spise masse av dette?

Hvor mye bør man spise av frukt og grønt? 5 porsjoner om dagen er en anbefaling helsemyndighetene går ut med. Men hvor mye er det? Jo en av fem er ca 100 gram, så 500 gram er anbefalt, men det er et minimum, så bare spis i vei. Mesteparten bør være grønnsaker, begrens frukt til 1-2 om dagen. Frukt inneholder en del fruktsukker, men på den annen side også mye fiber. Det er bedre å spise et eple, enn å ta ett glass juice.


Dette er kostråd som er basert på på nasjonal og internasjonal forskning. Mange av studiene konkluderer med at det er en sammenheng mellom inntak av frukt, bær og grønt med redusert risiko for utvikling av en rekke «folkesykdommer», som hjerte- og karsykdommer, noen kreftsykdommer og diabetes type 2, for å nevne noen.


Et godt råd er; spis frukt og grønt til alle måltider, og sleng på litt ekstra. Fargelegg maten med grønnsaker med forskjellige farger. Ha masse bær på havregrøten din eller yoghurten, eller topp de grove brødskivene eller knekkebrødene med paprika, salatblader, tomat og agurk. Sleng grønnsaker oppi gryta, pastasausen eller bak i ovnen. Det som er bra med grønnsaker er at det har en lav energitetthet, altså lite kalorier, så det er bra for vekta også. Selv om du går på lavkarbo er det lurt å spise masse grønnsaker, bare begrens de som vokser under jorda, de har ofte mer karbohydrater enn de som vokser over.


Dette var en generell intro om hvorfor grønnsaker er så bra for oss. Jeg vil prøve å legge ut en serie med nyttige helsefordeler ved et økt inntak av frukt og grønt, hvilke vitaminer og mineraler vi får fra disse herlige råvarene og hva det er bra for.

留言


bottom of page