top of page

Frukt og grønt del 2

Oppdatert: 28. jul. 2021

Hvilke vitaminer og mineraler snakker vi om? Og hva er det godt for?

Vitaminer er viktige næringsstoffer for kroppen vår. De er organiske forbindelser med forskjellig oppbygning og dermed funksjon. I tillegg er de såkalte essensielle, det vil si at vi må få de tilført via maten fordi kroppen vår ikke kan lage de selv (bortsett fra noe D og K-vit). Noen av prosessene i kroppen vår som er avhengig av vitaminer er f.eks; oppbygging og vedlikehold i muskler, skjelett, slimhinner, hud o.l., opprettholde viktige faktorer i immunsystemet, for å nevne noen.

Vitaminene deles inn i vannløselige og fettløselige, hvorav B- og C vitaminer er vannløselige og A-, D-, E- og K vitaminer er fettløselige. De fettløselige transporteres rundt i kroppen med fettmolekyler og overskuddet lagres i leveren og fettvevet. De vannløselige vitaminene lagres ikke, og skilles ut av kroppen ved overskudd.

Det anbefales å få i oss disse vitaminene i form av råvarer, og ikke som kosttilskudd, bortsett fra de som har fått påvist mangler, eller har en eller annen form for nedsatt funksjon for opptak i tarm.

Hvis vi skal se på de vannløselige vitaminene, så har de mange forskjellige funksjoner; C-vitamin er en viktig del av antioksidantforsvaret ditt, og hjelper til med å beskytte cellene våre, i tillegg til at det er med på å ta opp jern fra maten. Viktige kilder til C-vitamin er frukt og grønnsaker. Noen sier særlig sitrus, men paprika og brokkoli f.eks har faktisk høyere innhold av C-vit pr 100 gr enn en appelsin. B-vitamin er en samlebetegnelse for en stor gruppe vannløselige vitaminer som inngår i omsetning av næringsstoffer og celledannelse. De finnes i mange forskjellige matvarer, både kornprodukter, frukt og grønnsaker, fisk og kjøtt, så viktige kilder her er; et variert kosthold.

Ved et variert kosthold basert på råvarer, kan du være sikker på at du får i deg nok av de vitaminene du trenger, det er jo ikke meningen at man skal gå rundt å lure på om man har fått i seg det eller det vitaminet. Er du usikker kan du ta kontakt, så kan vi ta en kostanalyse hvor vi beregner ditt inntak av næringsstoffer.

Fortsettelse følger!

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page