top of page

Faste... hva kan det være godt for?

Oppdatert: 28. jul. 2021

Periodisk faste - helsegevinster på rad og rekke


Mange blir uvel av å tenke på å faste. Det er forbundet med pinefulle dager/uker uten mat eller religiøse høytider. Det å faste kan gjøres på flere forskjellige måter. De fleste av oss faster faktisk litt hver dag. Hvis det siste måltidet ditt på kvelden er rundt kl. 18-19, og du ikke spiser før frokost dagen etter, kanskje kl 07, da har du jo fastet i 12 timer. Greia er hvis du da kan holde deg litt lenger, eller at du spiser litt tidligere ettermiddagen før, så kan du komme opp i 16 timers faste. 16:8 kalles denne typen, og er faktisk ganske lett å følge. Det er selvfølgelig viktig å drikke mye, vann, kaffe eller te. Det du oppnår ved å faste i perioder er; for det første, kroppen går over til fettforbrenning, som gir vektnedgang. For det andre; blodsukkeret ditt, og dermed utskillelse av insulin, holder seg lavt. For det tredje; gamle celler renses ut og nye friske bygges opp. For det fjerde; serotoninnivåene i hjernen øker ved faste, og man føler seg lettere til sinns.


Den optimale kosten å spise når du faster, i forhold til vektnedgang, er gjerne det såkalte lavkarbo kostholdet. Det betyr ikke at du skal spise egg og bacon i bøttevis, men det betyr at du spiser mindre av de karbohydratene som gir raskt og høyt blodsukker. For min del spiser jeg masse grønnsaker (poteter er ikke definert som en grønnsak) de to til tre gangene jeg spiser om dagen, i tillegg til egg, ost (ikke brun), rent kjøtt, fugl og fisk, og gode kilder til fett (avocado, nøtter, frø, olivenolje og økologisk smør).


Skulle du ha underliggende sykdommer, som f.eks diabetes type 1 eller er undervektig/underernært, er det selvfølgelig viktig at du konfererer med legen din, men i utgangspunktet så vil periodefaste være gunstig for de fleste.


Bình luận


bottom of page